Kava Internetu L Kava Pigiau L Kavos Pupelės L Kavos Kapsulės L Karakara

Taip pat kartais galime išgirsti nuomonių, jog nuo kavos galima tapti netgi priklausomais. Kadangi ji turi kofeino, kuris tikrai veikia žmogaus organizmą. Ir visai nesvarbu ar tai pirkta kava internetu specialioje parduotuvėje, ar prekybos centre. Nors jų kokybė gali kažkiek skirtis, tačiau visos pupelės turės kofeino. Visgi nėra vieningos nuomonės ties kelintu puodeliu reikėtų sustoti ir apsiriboti. Kadangi yra tokių, kurie teigia, jog šį gėrimą vertėtų vartoti labai saikingai. O kiti specialistai sako priešingai, jog neverta savęs riboti, kadangi kava yra netgi sveika organizmui. Taigi, pasirinkti turėtų kiekvienas asmeniškai įvertinęs organizmo būklę. Ir jeigu net geriant kavą dažnai sveikata yra puiki, tuomet tikrai nereikėtų savęs apriboti. Kaip paruošti skanią kavą? Tai irgi labai dažnas klausimas, kuris gali kilti tikrai ne vienam. Kadangi namuose pasigaminti tokio pačio skonio gėrimą, koks pateikiamas kavinėje, nėra lengva užduotis. Tačiau specialistai išskiria kelis pagrindinius aspektus. Pirmiausia, tai būtų kavos pupelės. Ir visai nesvarbu ar tai kava internetu, ar pirkta prekybos centre, ar dar kitoje vietoje, ji turi būti kokybiška. Be to, skirtingų kraštų pupelės pasižymi skirtingu ir skoniu, todėl ir pagal tai reikėtų pasirinkti labiausiai patinkantį. Kadangi vienos kartesnės, kitos ne tokios karčios, lygiai kaip ir su stiprumu. Be to, darbą gerokai palengvina ir profesionalūs kavos aparatai naudojami kavinėse. Žinoma, be jų taip pat galima paruošti ne ką prastesnį gėrimą, bet tai užims gana nemažai laiko. Tuo labiau, jog yra ne vienas būdas kaip tą galima daryti. Todėl nereikėtų bijoti eksperimentuoti, domėtis ir tikrai atrasite savo skonį.

Išsirinkę kavos tipą, atkreipkite dėmesį į kavos rūšį. Ant kavos pakelio dažnai galite sutikti žodžius: arabika ir robusta. Dauguma kavos mėgėjų yra girdėję abu šiuos žodžius, bet retai kas gali paaiškinti, ką jie reiškia ir kuo skiriasi. Abu šie terminai yra kavos pupelių rūšys. Arabika yra brangesnė, daugiau skonio niuansų turinti rūšis ir žavi įvairiausiais poskoniais, kurie kartais net neprimena tradicinio kavos skonio. Ji auga aukščiau kalnuose, yra labiau pažeidžiama oro ir gamtos sąlygų, todėl ji veši net šešis kartus sunkiau nei robusta. Arabika pasaulyje yra tapusi kokybiškos kavos sinonimu. Dėl skonio kokybės ir gero skonio žmonės ieško pakuočių, ant kurių būtų užrašyta 100% arabika. Robusta yra kita kavos rūšis, kuri auga žemesniame aukštyje, yra atsparesnė kenkėjams ir turi dvigubai daugiau kofeino nei arabika. Nepaisant to, kad šią kavą užauginti yra pigiau nei arabiką, gryna ji nėra geriama, na nebent Vietname ir tik su kondensuotu pienu. Robusta dažniausiai maišoma su arabika. Būtent ji kavai suteikia klasikinį skonį, prie kurio daugelis mūsų yra pratę - stipresnes ir kartesnes natas.

Dar viena namuose auginama veislė yra Cоffea arabica „Kona”. Tai nedidelis medelis, jo aukštis yra 56-71 cm, turi blizgančius tamsiai žalius lapus. Gaunamas derlius nedidelis - 300 gramų per metus. Rekomenduojama auginti tiems, kurių namuose apšvietimas yra silpnas, tačiau auginant Cоffea arabica „Kona”, yra padidinti reikalavimai dirvai, dirvožemį būtina gausiai tręšti. Kavos sėklos (pupelės) iš skirtingų vietų ir iš skirtingų plantacijų gali turėti išskirtinių ypatumų, pavyzdžiui, aromatą (aromato kriterijai apima tokius terminus kaip „citrusinių vaisių” ir „žemiškas”), kofeino kiekį, tankį, skonį ir rūgštingumą. Šios savybės priklauso ne tik nuo veislės (atmainų), bet ir supančios kavos medžius aplinkos bei auginimo technologijų. Taigi vienos rūšies kavos kokybė ir savybės gali labai skirtis priklausomai nuo regiono - kava demonstruoja aiškias regionines variacijas. Kavą, kilusią iš tos pačios srities (regiono, šalies, plantacijos) vadina single-origin. Dauguma veislių yra natūralių (atsiradusių gamtoje) rūšių hibridai ir pumpurų mutacijos. Iš jų pagrindinės - Bourbon arba Burbon ir Typica.

Labiausiai paplitusi ir kilmingiausia kavos rūšis. Yra kilusi iš Etiopijos. Arabika kavos pupelės yra puikios pupelės, iš kurių galima pagaminti švelnią ir nuostabaus aromato kavą. Auga nuo 600 iki 2000 metrų aukštyje virš jūros lygio daugumoje tropinių šalių, kur iškrenta daug kritulių. Paprastai Arabika yra didelis krūmas su tamsiai žalios spalvos ovaliniais lapais. Arabica skiriasi nuo kitų kavos rūšių genetiškai, kadangi turi keturis chromosomų rinkinius vietoj dviejų. Beje, kavos kokybė priklauso nuo to, kur ji buvo subrandinta. Kuo aukštesnė auginimo vieta, tuo kavos pupelės užauga aromatingesnės. Ypač didelės įtakos kavos skoniui turi aplinka, kurioje ji augo, o taip pat ir dirva. Vidutinė temperatūra augimo vietoje - 15-24°C. Pagrindinė sąlyga - šalčių nebuvimas. Visos kavos veislės savidulkės. Arabikos kavamedžiai paprastai žydi po lietaus. Norint išauginti Arabikos rūšį, reikalingas gerai drenuotas dirvožemis bei dvi valandos saulės per dieną. Likusį laiką turėtų būti sudarytas pavėsis. Arabikos medžiai gali siekti net 5-8 metrų aukštį, bet tam kad būtų lengviau juos prižiūrėti bei rinkti sėklas, 3 metrų aukštyje dažniausiai atliekamas jų kirpimas.

Kofeinas padidina natūralų rūgščių kiekį skrandyje, o tai savo ruožtu gali sukelti rėmenį. Tad patartina kavą gerti saikingai. Skaičiuojama, kad daugumai sveikų suaugusiųjų saugu vartoti iki 400 miligramų (mg) kofeino per dieną. Maždaug toks kofeino kiekis yra keturiuose kavos puodeliuose. Vidutiniškai užpilamuoju būdu paruoštame kavos gėrime yra nuo 80 iki 150 mg kofeino. Dar viena išeitis - rinktis kavą be kofeino arba turinčią mažiau kofeino. Štai skaičiuojama, kad robusta kavos pupelėje yra apie 10 miligramų kofeino, o vienoje arabikos kavos pupelėje yra apie 6 miligramai kofeino. Žinoma, tiek vienos, tiek kitos kavos rūšiai būdingos skirtingos kavamedžių veislės, kurios irgi sąlygoja skirtingas pupelės charakteristikas. Rūgštingumą neutralizuoja ir kai kurie, atrodytų, nieko bendro su kava neturintys ingredientai, tokie kaip druska ar soda! Taip, druska iš tiesų gali sumažinti rūgštį kavoje. Tiesiog įberkite žiupsnelį į kaštą kavos gėrimą. Paprasčiausia kepimo soda, kurią naudojame kepiniams, pasirodo, gali padėti neutralizuoti rūgštinį kavos pH. Jeigu druska ar kepimo soda visgi nenuskambėjo viliojančiai, pienas - tinkamas pasirinkimas.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Which Electric Scooter For Adults Street Legal

4 Invaluable Classes About Wooden Doors That you will Never forget

6 Secrets About Essay Writing Tips